Škudci živých plotů

14.07.2016 19:55

Ačkoliv se o chorobách a škůdcích na živých plotech příliš nemluví, rozhodně nelze tvrdit, že by se jim vyhýbali. Velké škody dokáží napáchat například mšice a lalokonosci. Živé ploty ovšem můžeme před nepříteli do jisté míry ochránit. Na zdravý strom nebo keř si totiž tak snadno nepřijdou. Jako první si ukážeme, jaká preventivní opatření můžete na zahradě provádět. V druhé části si pak řekneme, co lze dělat ve chvíli, kdy se stane střet s chorobou nebo škůdcem nevyhnutelný.

Preventivní opatření

Odolnost živých plotů proti škůdcům zvyšuje zejména pravidelné hnojení. Při každém řezu, který by se měl dělat minimálně dvakrát do roka, přichází půda o spoustu živin. Ty je nutné pravidelně doplňovat, aby se rostliny nestávaly snadnou kořistí pro plísně a žravý hmyz. Mimo jiné častým hnojením zvýšíte vzhled živého plotu. Koncem března je vhodné přidat k sazenicím dostatek kompostu. V průběhu června následně použijte klasický Cererit. Zapomínat nesmíme ani na vydatnou zálivku. V období sucha potřebuje jakýkoliv živý plot zalít. Rostliny zalévejte raději vydatně a méně často. Slabá zálivka se totiž nedostatene až ke kořenům a udělá radost pouze plísním a slimákům. Dostatečnou propustnost půdy zajistíte tím, že ji před výsadbou zryjete minimálně do hloubky 40 centimetrů, ale o tom už pojednává příprava půdy pro živý plot. Svou práci odvede dobře také vysoká vrstva mulčovací kůry. Doplňovat by se měla každý rok nejpozději před horkým létem. Mulč zásadně omezuje výpar vody z půdy a brání růstu plevelů, které jinak berou živým plotům živiny a vláhu.

 

Choroby a škůdci živých plotů aneb jak na ně

Molovka zeravová

Majitele živých plotů z tújí bude čas o času trápit pravděpodobně molovka zeravová. Túje napadá škůdce v průběhu června. Tou dobou kladou malí motýlci vajíčka na větvě zeravů. Z vajíček se následně líhnou housenky, které začínají žrát jehlice a později i větve živých plotů, do kterých se zavrtávají podobně jako kůrovec. Těchto nevítaných hostů se zbavíte klasickým insekticidem. Aplikaci je nutné stihnout na začátku léta, kdy jsou mladé housenky bezbranné. Pokud je nezastavíte, stromy začnou hnědnout a v pokročilé fázi hrozí rostlině zánik.

Lalokonosci

Nosatce znají velmi dobře zejména majitelé teras s truhlíky. Nenápadné larvy nosatců totiž dokáží napáchat extrémní škody především v omezeném prostoru. Larvy škůdce žijí hluboko v zemi, kde postupně požírají kořeny rostlin. Nebezpečné ovšem nejsou jen larvy. Brouci okusují listy dřevin s podobnou vervou, jako to umí housenky. I v tomto případě ochrání živé ploty insekticid. Larvy pod zemí nicméně neohrozí, proto společně s postřikem nakupte i parazitické hlístice. Mšice Živé ploty z buků, smrků a lípy trápí v letních měsících mšice. Škodlivé začnou být ve chvíli, kdy se  přemnoží. Napadené mladé výhonky v takovém případě vysávají s takovou intenzitou, že se začnou deformovat. Velmi dobře si s velmi známým škůdcem poradí sama příroda - slunéčka sedmitečná, zlatoočka, pestřenky a škvoři. Pokud selže příroda, vyzkoušejte nejlépe selektivní přípravek proti mšicím.

 

Fotografie - Garlo.cz